Institut for Fysik får midler til forskning i elektromagnetisk terahertz-stråling

Lektor Esben Skovsen fra Institut for Fysik får knap 6,5 mio. kr. fra puljen til Teknologi og Produktion til forskning i elektromagnetisk terahertz-stråling.

Last modified: 22.06.2016

Strålingen ligger i området fra fjernt infrarødt lys til korte mikrobølger, og den kan gennemtrænge materialer som tøj og plastic og samtidig identificere kemiske stoffer som narkotika eller sprængstof. Terahertz-stråling er uskadelig for biologiske systemer og dermed også for mennesker. Derfor er det velegnet til sikkerhedstjek i lufthavne og lignende steder, hvor det skal kontrolleres, at passagererne ikke medbringer farlig eller ulovlig bagage.

Det er imidlertid svært at lave terahertz-kilder, som er kraftige nok og samtidig små nok til at kunne bygges ind i håndholdte apparater.  I det nye projekt vil der derfor blive udviklet en ny type små terahertz-kilder, som kan anvendes i håndholdte scannere eller fx monteres på en drone. Én af idéerne i projektet er at erstatte de lasere, som normalt bruges til at aktivere terahertz-antennerne, med et avanceret integreret kredsløb, så designet bliver mindre. Desuden vil et stort antal antenner blive kombineret med små individuelle mikrostrukturerede linser, som også kan gøre terahertz-kilden kraftigere.

Læs mere på aau.dk